16 października 2022

Człowiek uczy się całe życie

 Witajcie moji mili ludkowie :) . 
W dniach 7-8 października miałam przyjemność nauczyć się czegoś nowego w kulinarnym świecie .
Nauczyłam się filetować karpia , robić kozie sery i robić lody z dodatkiem ciekłego azotu . Z miłą chęcią podzielę się z wami nowymi umiejętnościami , mam nadzieję że będziecie zadowoleni i razem ze mną kontynuować przygodę . Poniżej przedstawiam wam w skrócie co działo się w te dwa , pracowite dni .


Ja i pierwszy filet z karpia oraz dziubek z karpikiem który
 miał się zamienić w księcia
( tu zasmucę bo tak się nie stało :( ) 


Ja i wędzony kozi ser w suszonych pomidorach 


Ja i ciekły azot oraz moja mamusia która towarzyszyła mi podczas szkolenia . 



A tu w drugim skrócie menu które stworzyłam podczas szkolenia.:
Dzień pierwszy... 

Przystawka.: Wędzony kozi ser podpuszczkowy
z pikantną polewą aroniową 

Zupa.: Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce
z chipsem z jarmużu 

Danie główne.: Klopsiki z dzika duszone
z żurawiną i czerwonym winem
z dyniowymi prazunkami 

Deser.: Lody na ciekłym azocie o smaku opolskiej szpajzy 


Dzień drugi... 

Zupa.: Zupa rybna z boczniakami i cieciorką , brzuszkami z karpia 

Danie główne.: Filet z karpia A'la po Niemodlińsku  

Deser.: Mus z chałwy Brzeskiej , espuma jabłkowa z rokitnikiem 

To by było na tyle a ile wiedzy , umiejętności zdobyłam to postaram wam pokazać , przekazać w postach na blogu . Mam nadzieje że się chodź trochę się spodoba . ;)

Na koniec szybkie zdjęcie z miejsca w którym spędziłam te naprawdę pracowite dwa dni w bardzo dobrym i fajnym towarzystwie . Zamek Moszna koło Krapkowic ( naprawdę polecam ) .

Na zdjęciu mój ulubieniec 
" KOSTEK " 


Karminadle z warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 mała czerstwa bułka 
1 mała cebula 
Kawałek białej części pora 
Kawałek czerwonej papryki 
200 g mini pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Margaryna (Palma z murzynkiem) 
Woda 
przyprawy - pieprz czarny , Vegeta , sól , gałka muszkatołowa , papryka słodka 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy namoczoną w wodzie bułkę , przyprawy , jajko oraz natkę pietruszki . 
Pieczarki obieramy , kroimy drobno i podsmażamy na maśle do odparowania wody następnie zimne dokładamy do mięsa . 
Paprykę , cebule kroimy w drobną kosteczkę , por w cienkie pół plasterki i również dokładamy do mięsa . 


Ponownie doprawiamy do smaku przyprawami i dokładamy łyżkę bułki tartej . Dokładnie wyrabiamy masę mięsną i formujemy klopsy (u mnie każdy około 80 g) i obtaczamy bułką tartą . 



Smażymy z każdej strony na złoty kolor na roztopionej , rozgrzanej margarynie .