29 sierpnia 2021

Zupa z piersi kurczaka

Kolejny przepis z przepiśnika mojej teściowej z typu odświeżamy stare przepisy , zupa która smakuje każdemu nawet 
kiedy je ją pierwszy raz . 


1 kg piersi z kurczaka 
3 ząbki czosnku 
6 łyżek oleju 
2 łyżki przyprawy do gyrosa
500 ml śmietany 30%
2 duże cebule 
3 papryki kolorowe 
4 łyżki oleju 
2 paczki zupy cebulowej 
1 litr wody 
1 sos cygański/paprykowy
200 g serka topionego (czystego) 
przyprawy - sól, pieprz, tymianek, maggi

Piersi z kurczaka kroimy w drobniejsza kosteczkę, przekładamy do miski dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę ,
olej i przyprawę do gyrosa . Pozostawiamy na dwie do trzech godzin do za marynowania . 
 
 
Po tym czasie smażymy kurczaka , przekładamy go do dużego garnka i zalewamy śmietana 30% najlepiej na cala noc
(mięso musi być chłodniejsze) . 
 
 
Cebulę obieramy , kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie , przekładamy do mięsa , dodajemy zupę cebulowa i zalewamy woda . Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu . 
 
 
Wlewamy sos cygański/paprykowy , pokrojoną w kosteczkę paprykę 
i rozmieszany w odrobinie wody serki topione z łyżką mąki pszennej . 
Doprawiamy do smaku przyprawami i zagotować . 
 
 
Zupa najlepiej smakuje jak zrobimy ją około 2 godziny przed podaniem a następnie podgrzejemy . 
Podajemy z kromką chleba z masłem .