20 grudnia 2022

Duszona polędwica w różowym winie


1 polędwica wieprzowa (około 300 g) 
1 duża cebula 
200 ml różowego wytrawnego wina 
150 ml bulionu 
2 liście laurowe 
2 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
sól i pieprz 

Polędwice myjemy , kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy nożem mięso (uderzamy ostrzem w mięso tak by je nie rozciąć a rozbić) . Następnie oprószamy pieprz czarny i solą . 



Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju . Gdy obracamy polędwiczkę na drugą stronę dokładamy do niech pokrojoną w pół piórka cebule i podsmażamy na lekko złoty kolor cebuli ale uważamy żeby mięso się nam nie spaliło . 


Gdy mamy mięso i cebule gotową to do całości dokładamy ziarna ziela angielskiego , pieprzu oraz liść laurowy . Dolewamy bulion oraz wino 
i dusimy całość około 30 minut . Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odparujemy nadmiar bulionu z winem . 

Gotowa polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami, ja uwielbiam z surówka z buraczków.