1 polędwica wieprzowa (około 300 g)
1 duża cebula
200 ml różowego wytrawnego wina
150 ml bulionu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Polędwice myjemy , kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy nożem mięso (uderzamy ostrzem w mięso tak by je nie rozciąć a rozbić) . Następnie oprószamy pieprz czarny i solą .

Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju . Gdy obracamy polędwiczkę na drugą stronę dokładamy do niech pokrojoną w pół piórka cebule i podsmażamy na lekko złoty kolor cebuli ale uważamy żeby mięso się nam nie spaliło .

Gdy mamy mięso i cebule gotową to do całości dokładamy ziarna ziela angielskiego , pieprzu oraz liść laurowy . Dolewamy bulion oraz wino
i dusimy całość około 30 minut . Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odparujemy nadmiar bulionu z winem .
Gotowa polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami, ja uwielbiam z surówka z buraczków.