01 marca 2023

Kofty


400 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 cebuli
3 małe ząbki czosnku 
łyżka posiekanej natki pietruszki 
szczypta chili grys, cynamonu 
1/2 łyżeczki kolendry, ostrej papryka
przyprawy - słodka papryka , sól , magii , kminek
olej 
4 wykałaczki do szaszłyków 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy , natkę pietruszki , czosnek przeciśnięty przez praskę , cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę . Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu , mięso dzielimy na porcje ( u mnie 100 g ) zwilżamy ręce w oleju i formujemy podłużnego kotleta mielonego do którego wpinamy wykałaczkę . Całość pozostawiamy około 30 minut w chłodnym miejscu .



Gdy mięsa mamy gotowe smażymy je na patelce grillowej z małą ilością oleju ( jeśli nie mamy to możemy użyć zwykłej ) następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut w 170 °C .

niekiedy robię wersję z cebulką 

Pod koniec smażenia koftów dorzucam do nich jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażę na złoty kolor . Później cebulę doprawiamy do smaku i jest to świetny dodatek . 

Gotowe kofty podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami .
U mnie dziś zagościły pieczarki w sosie śmietankowo 
musztardowym (przepis poniżej) .

400 g pieczarek 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
4 łyżki oleju
łyżka posiekanej natki pietruszki 
3 łyżki śmietany 
2 łyżki musztardy 
przyprawy - sól , pieprz  , ostra papryka  , magii 

Cebule obieramy i kroimy w pióra , podsmażamy na powstałym z koft tłuszczu na złoty kolor . 
Pieczarki obieramy i kroimy na cztery części lub na sześć .
Na czystej patelni rozgrzewamy olej dodajemy czosnek i chwilę smażymy . Do podsmażonego czosnku dodajemy pieczarki i smażymy około 10 minut następnie zmniejszamy gaz i smażymy do odparowania wody na koniec dodajemy cebulę i pietruszkę . 
W osobnym naczyniu mieszamy mieszamy śmietanę z musztardą , całość dodajemy do pieczarek i doprawiamy do smaku przyprawi . Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut .