600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula
3 małe ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duża szczypta chili grys, cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry, ostrej papryka
przyprawy- słodka papryka, sól, magii, kminek
olej
6 wykałaczki do szaszłyków
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy ,natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia.

Po upływie tego czasu, mięso dzielimy na porcje (u mnie 100 g) zwilżamy ręce w oleju i formujemy podłużnego kotleta mielonego do którego wpinamy wykałaczkę. Całość pozostawiamy około 30 minut w chłodnym miejscu.

Gdy mięsa mamy gotowe smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z małą ilością oleju (jeśli nie mamy to możemy użyć zwykłej) następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut w 170 °C.

![]() |
niekiedy robię wersję z cebulka |
Jeżeli kofty smażymy na patelni grillowej możemy pod koniec smażenia dorzucić do nich jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażę na złoty kolor. Później cebulę doprawiamy do smaku i jest to świetny dodatek.
Gotowe kofty podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie zagościł sos tzatziki z surówką.