13 kwietnia 2021

Ciasto Kubuś

 
  SKŁADNIKI NA BISZKOPT
 4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
 
  SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ
1 l soku Kubuś lub innego
3 budynie waniliowe, proszek
 
  SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY
500 ml śmietanki kremówki
1 galaretka pomarańczowa
250 ml gorącej wody
 
  DODATKOWO
opakowanie Delicji np. pomarańczowych
2 galaretki pomarańczowe
600 ml gorącej wody
 
Biszkopt.: Mąki przesiewamy do miseczki .
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę . Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy , 
aż masa będzie gęsta i lśniąca . Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach . W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy 
dużą łyżką lub szpatułka . Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy 
w temperaturze 170 °C przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka . Zostawiamy do wystudzenia .
Masa budyniowa.: W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy .
Resztę soku zagotuj , następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem . 
Mieszaj , aż do zagotowania . Gorący krem wylej na biszkopt , owiń folią i zostaw do wystudzenia .
Krem śmietankowy.: Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia . Kremówkę ubijamy na sztywna masę , pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę . Wykładamy na krem z Kubusia .
Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry czekoladą. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki .
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody . Zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wkładamy do lodówki , 
aż zacznie być tężejąca . Pokrywamy wierzch ciasta galaretką 
i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin .