30 czerwca 2025

Ogórki kiszone


ogórki gruntowe 
czosnek 
koperek 
korzeń chrzanu 
liść chrzanu 

ZALEWA 
1 litr gorącej wody 
15 g soli kuchennej 

Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry, 3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu. Następnie układamy ciasno dobrze umyte ogórki gruntowe 
(jasną stroną do dołu) . 
Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu, ząbek czosnku przekrojonego na pół oraz kawałek kwiatka kopru.
Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól, mieszamy do rozpuszczenia) .


Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło, pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej. Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego, zaciemnionego pomieszczenia. 
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak stoją parę miesięcy.