06 września 2021

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

   
 
450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony lub brykiet) 
650 obranych ziemniaków 
3 ząbki czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze 
2 łyżki masła 
przyprawy-sól , pieprz , maggi , Vegeta , 
pieprz Cayenne , gałka muszkatołowa  
 
Szpinak smażymy do odparowania wody , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej , Vegety , pieprzu . Gotowy szpinak przekładamy do miski w której będziemy robić farsz .
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor . Gotową cebulę przekładamy do szpinaku .
Ziemniaki obrać , umyć i ugotować do miękkości , odcedzamy 
i przekładamy do szpinaku z cebulą i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i jednolitą masę . Doprawiamy do smaku przyprawami . (można pominą pieprz Cayenne gdy nie lubimy ostrości) .
 
 
Gotowy farsz chwilę pozostawiamy do przestygnięcia . Po tym czasie lepimy pierogi . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .:
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/ciasto-na-pierogi.html

Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie boki .


 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej , rozbujanej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu około 5 minut .