29 lipca 2021

Mus jabłkowy


2 kg jabłek ( dowolnych ) 
1/2 szklanki wody 
1/2 soku z cytryny 
cukier 
cynamon 
 
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę. Zagotować.
Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody.
Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką 
(( czas gotowania to około 30 do 50 minut, wszystko zależy od jabłek ( miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) . 
Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody.
Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę. 
Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem 
i dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć) .
 

Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików (ciepłe słoiki to ciepła woda) . Zagotować, zmniejszyć moc palnika i po tym czasie gotować około 20 minut. Słoiki pozostawiamy w garnku do wystygnięcia.