24 września 2021

Ciasteczka owsiane

 
200 g płatków owsianych 
30 g migdałów
50 g mąki pszennej 
100 g miękkiego masła 
3 łyżki brązowego/białego cukru 
2 jajka ( średnie )
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
 
  DODATKOWO 
100 g białej czekolady 
100 g gorzkiej czekolady 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy łyżką lub ręką na jednolitą 
masę .
 
 
Gotowa masa jest dość gęsta i twarda . Z masy robimy kulki po około 30 gram spłaszczamy ręką na niektóre ciasteczka możemy dać kilka płatków migdałowych . 
 
 
Gotowe ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C 
około 20 minut . Ciasteczka po upieczeniu przekładamy do góry dnem na sitku i studzimy .
 
Czekolady każdą z osobna i roztapiamy w mikrofali i polewamy ostudzone ciasteczka . Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady . 
 
 
Z całego przepisu wychodzi około 17 ciasteczek ( po 30 g masy przed pieczeniem ) do ciasteczek można dodać rodzynki , orzechy i inne ulubione dodatki .