11 października 2024

Zapiekanka jak dawniej


1 półbagietka
4 duże łyżki ketchupu (Heinz)
300 g pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 mała biała cebula 
8 łyżek tartej mozzarelli 
przyprawy- sól, pieprz, gałka muszkatołowa  

Na patelni roztapiamy mało dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule , smażymy na złoty kolor . Gdy cebula jest ze złocona dodajemy do niej starte na dużych oczkach pieczarki . Dusimy do odparowania wody , na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . Odkładamy do lekkiego przestygnięcia .
Półbagietkę przecinamy wzdłuż każdą część smarujemy 
ketchupem i delikatnie posypujemy mozzarellą . 


Na posmarowaną i posypaną mozzarellą bagietkę wykładamy pieczarki , posypujemy resztą sera . 


Gotową zapiekankę zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 
około 7 minut do ładnego rozpuszczenia się sera . 

Zapiekankę polewamy ulubionym sosem , można posypać posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką .