31 grudnia 2021

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

 
15 średnich ziemniaków 
500 g pieczarek 
1 cebula
2 jajka 
7 łyżek mąki pszennej 
4 łyżki masła 
3 plastry żółtego sera (polecam Radamer) 
przyprawy-sól , pieprz biały , gałka muszkatołowa 
olej-do smażenia 
 
Najpierw najlepiej zrobić farsz . 
Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle . Gdy mamy zeszkloną cebule dodajemy do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki , smażymy do momentu odparowania wody . Doprawiamy do smaku przyprawami .  Na sam koniec smażenia dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser w plastrach . Mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera . 
Pozostawiamy do przestygnięcia . 
 
 
Ziemniaki obieramy , kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w nie osolonej wodzie . Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy z wody i przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków . Ziemniaki możemy pozostawić i robić kotleciki później . Do masy ziemniaczanej dodajemy łyżeczkę soli ,  jajka , mąkę i wyrabiamy na gładką , jednolitą masę .  
 
 
Ręce lekko zwilżyć zimną woda z masy ziemniaczanej bierzemy porcję ciasta (u mnie ciasto było podzielone na 8 i takie miałam porcje) lepimy tak zwaną kluskę którą spłaszczamy i na jej środek nakładamy farsz , zlepiamy tak by farszu nie było widać .
 
 
Lekko spłaszczamy kotlecika a następnie obtaczamy w bułce tartej 
i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . 
 
 
Gotowe kotleciki podajemy z nasza ulubioną surówką , u mnie była z marchewki i pora - znajdziecie na blogu zakładka " surówki " link https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/11/surowka-z-marchewki-i-pora.html