08 listopada 2022

Wędzona pierś z kurczaka

Przepis mojego autorstwa lecz tutaj też zasługa dla mojego mężusia , który pomógł mi przy wędzeniu , i robieniu zdjęcia . Moja jedna z bardziej ulubionych wędlin . 



1 kg piersi z kurczaka 
30 g soli peklującej 
0,4 g nasion kolendry
0,4 g liścia laurowego 
2 g curry 
6 g czosnku 
1 l mleka 3,2 %

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy . Czosnek obieramy i zgniatamy nożem . Z pozostałych składników wykonujemy zalewę którą dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli . 
Do ciasnego szklanego lub kamiennego naczynia ( może być garnek ale nie może być utleniające np.: plastyk ) przekładamy dość ciasno mięso oraz czosnek który zalewamy zalewą , dociskamy talerzykiem 
i szczelnie przykrywamy . Tak przygotowane mięso odstawiamy 
w chłodne miejsce na 12 godzin . 


Po upływie tego czasu wyciągamy pierś z kurczaka , osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym , następnie odwieszamy 
w temperaturze pokojowej do całkowitego obeschnięcia zewnętrznego . 


Po obeschnięciu pierś z kurczaka przekładamy do wędzarni i wędzimy zimnym dymem 
(30 do 50 º C) przez około 2 godziny . Następnie podnosimy temperaturę wędzenia miedzy 90 a 100 º C i wędzimy do uzyskania temperatury 68 º C wewnątrz wędliny .   


Po uwędzeniu wyciągamy uwędzoną wędlinę z wędzarni
i wieszamy 
w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia . 

Biszkoptowa szarlotka z gruszkami


  BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

  MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA 
1,2 kg lekko kwaśnych jabłek 
0,8 kg słodkich gruszek
3 łyżki soku z cytryny 
4 łyżeczki cynamonu 
1 galaretka przeźroczysta np.: winogronowa 
1 galaretka gruszkowa (można 2 przeźroczyste)

Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .  


Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze  175 ºC  przez około 40 minut . 


Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty . 


Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy 
w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy 
gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . 
Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę 
w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . 
Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu)  ,
przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .  


Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .