BISZKOPT
6
jajek
1
szklanka cukru
1
1/2 szklanki mąki tortowej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
soli
  MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA 
1,2 kg lekko kwaśnych jabłek 
0,8 kg słodkich gruszek
3 łyżki soku z cytryny 
4 łyżeczki cynamonu 
1 galaretka przeźroczysta np.: winogronowa 
1 galaretka gruszkowa (można 2 przeźroczyste)
Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .  

Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze  175 ºC  przez około 40 minut . 

Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty . 


Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy 
w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy 
gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . 
Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę 
w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . 
Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu)  ,
przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .  

Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon . 

 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz