BISZKOPT
6
jajek
1
szklanka cukru
1
1/2 szklanki mąki tortowej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
soli
MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA
1,2 kg lekko kwaśnych jabłek
0,8 kg słodkich gruszek
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki cynamonu
1 galaretka przeźroczysta np.: winogronowa
1 galaretka gruszkowa (można 2 przeźroczyste)
Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEib1CTSYBhBQbUBL5iJuIzOStPxivp8N4TeYvM2XIG0KbIKAL6IG35J-n7M_yss74OAbV5YQCN4SeiTaGLPuur9Jxm2T82DVYHEGlspzli0eXOc6n0Dg5Z7VCPWWnun3Tzm52sTtySFIS76hxgRd_ou5AARGDCCOb43XAZK0ppxoIPjFj4XGvPbDjFfcA/w147-h200/IMG_20221002_134636.jpg)
Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsClK5k1_epZc2bYyUNU7_OkmEHPGd_5UrogdPDz9ERUvHmQFITjUGyhVxAHVsCrfI9g-ZCi2UHO37Mti86ug8nQV8xEr17STuYU-dBbKoyzrd5i6rcDu7DLIDNT1fByhOneOhvwRfzuFLzBKsAx8F6rRl42BT9ibsTAXwNAObbKjjjN_o0dhEHQjxPA/w154-h200/IMG_20221002_134600.jpg)
Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6yzkxmLKtro0HLhFR3WqEqalwYk3f-3DBj7DMw6QW9a49bvNz2Vy2R81xf9es52ae0aUIDH7PxZlyOm-UjLXshZyYbRXx0hwdyPDUHlO-9Lol2n8SF6k-uYirQ1jh0tv8XFg-d-4RJj3AIMgxZpMjpbhSS5uJ5vl7EzCJrmkAGTIpb97H5CHkPTlUBw/w246-h201/IMG_20221002_134624.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbo5LUW9TYb3vDx-Pv5Mqli5M58d38pEoZVa9Ag8zWq6SFk54yH00oNyYP7BYcsfah8ngGqfijBKrXrBBjVag33E2B2EmFVx2ybWAZqBGbwJGYWuaZdTaf_iD1-k4dDdJ9NqMP6UmRExA6h06rDuG0LSypIlMBwl5UuWybt5irSVi6WCLUVEtvbjWTng/w129-h200/IMG_20221002_134613.jpg)
Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy
w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy
gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) .
Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę
w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia .
Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) ,
przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG50yhnB4kQH8mYYrxaW8UILpt7huNBasTiqVbH-qq4TGEl92UaNjHtP8X9DitQzlzlVUByj4FjJn_TzJqGhE6-xF6Pg3Q4EZ5SknHXEVm1EAz4fiXgIM3enm6rO_1KxS1GG0c2d8rdf0BFjvYGwXplWj3JbRF_jzQFUHFA1UqsvXgR8WfCpEGROtXGw/w200-h161/IMG_20221002_134654.jpg)
Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz