05 listopada 2022

Zupa kalafiorowa


2 litry rosołu czystego 
1 średni kalafior 
3 marchewki 
2 pietruszki 
1/4 korzenia selera 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 mała por
mała szczypta gałki muszkatołowej 
Przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta natur , 

Wywar przelewany do garnka , dodajemy do niego por pokrojoną 
w plasterki oraz obraną , pokrojoną w kostkę marchewkę , pietruszkę , seler gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy rozdrabniamy na drobne różyczki kalafior i gotuję do miękkości . 


Dokładamy posiekana natkę pietruszki i doprawiamy do smaku . Gotujemy od uzyskania wrzenia około 5 minut . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz