27 czerwca 2023

Kiełbasa drobiowa Gabciakowa


200 g piersi z kurczaka
800 g udek z kury ( bez skóry ) 
30 ml lodowatej wody
10 g soli peklującej
5 g soli kamiennej
3 g mielonego pieprzu białego 
1 g mielonej gałki muszkatołowej 
0.5 g mielonej kolendry
3 g mielonego suszonego czosnku 

 Mięso dzielimy na trzy klasy .:
I klasa - dokładnie oczyszczone mięso z piersi kurczaka
II klasa - dokładnie oczyszczone mięso z udek
III klasa - całą reszta po oczyszczeniu bez skóry ( chyba że ktoś lubi ) 
 

Każda klasę mięsa mielony na innych sicie
I klasa - szarpak
II klasa - sitko fi13 mam
III klasa - sitko fi4 mm - dwukrotnie
Całość przekładamy do jednej miski .
 Do mięsa dokładamy wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin .


 Po upływie tego czasu mięso powinie wyrabiamy dodając do niego 
lodowatą wodę . 
Po wyrobieniu od razu nadziewamy w jelit o kalibrze 28-30 mm .
Odstawić na około 2 godziny do dokładnego osuszania .
Po osuszeniu wędzimy zimnym dymem , 
tempera 30 - 40° C , drewnem olchowym przez 4 godziny .
Po uwędzeniu parzymy w temperaturze
70 - 75° C do uzyskania temperatury wewnątrz kiełbasy 70° C .