13 października 2023

Placuszki ze szpinaku na mące żytniej

Placuszki możemy podać o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to serek Almette , łosoś wędzony z koperkiem który na wierzchu świetnie dodaje charakteru.

 

200 g szpinaku świeżego
200 ml mleka 
2 duże jajka 
15 ml oleju 
130 g mąki żytniej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
duża szczypta soli 

Do misy blendera kielichowego (jeżeli używamy) lub do wysokiego naczynia jeżeli używamy blendera ręcznego wkładamy szpinak, jajka, mleko i blendujemy na jednolitą masę. Do całości dokładamy mąkę żytnią (może być pełnoziarnista) , proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub ręcznie za pomocą łyżki. 
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut, po upływie tego czasu smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. 

Gotowe placuszki podajemy o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami u mnie serek Almette, wędzony łosoś na zimno i koperek.