07 czerwca 2022

Domowy rosół - czysty

Powiedzmy sobie szczerze , dobry rosół musi być treściwy i nie chodzi tu o dodatki ale o to z czego i na czym jest gotowany . Mój rosół już kilka osób stwierdziło w tym mój mąż że podobał by się Pani Magdzie Gessler, bo je tłusty i treściwy . 

 
2 porcje rosołowe 
2 udka z kurczaka 
1 ogon świński 
1 seler 
1 por 
1 duża opalona cebula
3 marchewki 
2 pietruszki 
3 suszone grzybki 
Natka zielonej pietruszki 
Natka zielonego selera 
4 kulki ziela angielskiego  
6 kulek pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
2 łyżki Vegeta natur
 
Do garnka wkładamy warzywa i mięso (warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki) . Zalewamy zimnej wody (może być mniej niż wysokość warzyw albo tyle żeby było na równo z nimi) . 
 
 
Tak przygotowany garnek doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 3 do 4 godzin na mały ogniu tak by nasz rosół się gotowała ale nie wrał . Gotowy rosół przecedzamy . 
 
Gotowy rósł używamy do ulubionych zup z dodatkami lub zup czystych a nawet do podlewania mięsa .