12 lipca 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
2 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
3 łyżki cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE SEROWE 
800 g sera twarogowego
2 żółtka 
5-6 łyżek cukru 
cukier waniliowy (32 g)
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia . 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) .
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem . 
Przesiać do miski mąkę , dodać sól , utarte żółtka ,  zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem . Mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
 
  
Twaróg rozgnieść widelcem dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka , mieszamy na jednolitą masę . 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószamy 
mąka , dzielimy na dwie części . Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy serowej która rozprowadzamy po całości .  
 

Ciasto zawijamy na 3 (a'la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 

 
I przekręcamy w pół . 
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia .
Piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut . 

 
Gotowe i wystudzone bułeczki można polukrować .