16 listopada 2021

3 bit z muso galaretką jagodową


  BISZKOPT 
5 jajek
5 łyżek cukru 
4 1/2 łyżki maki
1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  KREM PARADIES 
120 g kremu paradies w proszku
900 ml zimnego mleka 3,2 %

  MUSO GALARETKA 
1kg jagód leśnych 
2 galaretki jagodowe 
700 ml gorącej wody 

  BITA ŚMIETANA
500 ml zimnej śmietany 30 %
2 śmietanko-fix-ów 
3 łyżki cukru pudru 

  DODATKOWO 
Herbatniki maślane
100g wiórków z czekolady deserowej 
 
Biszkopt.: Jajka z cukrem ubijamy na jasna i puszysta masę dodajemy powoli łyżka po łyżce mieszanki (mąka pszenna , kakao , proszek do pieczenia) , ubijamy na najmniejszych obrotach robota to uzyskania jednolitej masy . Gotowa masę wylewamy do formy dół wyłożony papierem do pieczenia (u mnie rant cukierniczy o wymiarach .: 7 herbatników na 4 herbatniki) , wyrównujemy , pieczemy w temperaturze 175 °C przez około 30 minut . Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości kolan na ziemie . 
Odwracamy i odrywamy  z niego papier do pieczenia , pozostawiamy do wystygnięcia .  
 
 
Krem paradies.: Do wysokiego naczynia wlewamy mleko dosypujemy proszek kremu paradis i ubijamy około 3 do 5 minut do uzyskania kremowej masy . Następnie delikatnie przekładamy na biszkopt 
i wyrównujemy . 
 
 
Na krem układamy herbatniki . Pozostawiamy do zgęstnienia kremu 
chłodne miejsce . Na krem układamy herbatniki . 
 
 
Muso galaretka jagodowa.: Jagody blendujemy na mus . 
Galaretkę mieszamy z wodą do rozpuszczenia i dodajemy do niej 
jagody , pozostawiamy do zgęstnienia 
(tak żeby dało się ja wylać na ciasto i nie wyleje się po formę) .  

 
Bita śmietana.: Zimną śmietanę wlewamy do wysokiej miski dodajemy śmietanko-fix-y oraz cukier puder , ubijamy do puszystej 
i sztywnej masy (uważać żeby nie przebić śmietanki) .
Gotowa bita śmietanę wykładamy na zastygnięta i zimna muso galaretkę wyrównujemy .
 
 
Pozostawiamy lekkie nierówności które posypujemy
startą deserowa czekolada 
 
 
Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na około 12 godzin 
do stężenia . (u mnie cała noc) .