500 g młodych ziemniaków
2 łyżki oleju
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 świeże gałązki oregano , tymianek
przyprawy- słodka papryka , oregano , tymianek ,
sól , pieprz biały mielony
Młode ziemniaki myjemy i delikatnie skrobiemy , obieramy ze skórki . Dokładnie myjemy i przekładamy do miski . Ziemniaki kroimy na pól i na cztery , oprószamy przyprawami (obficie pieprzem i solą) , polewamy olejem , dokładnie mieszamy .
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do frytkownicy bez tłuszczowej (u mnie model z Lidl .: SILVERCREST® KITCHEN TOOLS frytkownica na gorące powietrze SHFD 1400 B2 , 1400 W) .
Pieczemy program frytki ~ 20 minut w temperaturze 170 °C następnie przełączamy na temperaturę 200 °C , pieczemy około 15 minut do miękkości i ładnego ze złocenia się ziemniaków .