10 listopada 2021

Kolorowe kluski śląskie


1 kg ziemniaków 
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 duża marchewka 
2 łyżeczki pokrojonego koperku 
1 jajko 
sól

Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . 
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy. 
Dodajemy jajko , drobniutko pokrojoną ugotowana marchewkę 
oraz koperek . 
Mieszamy , wyrównujemy i wybieramy 1/4 masy ziemniaczanej 
do niej wsypujemy mąkę ziemniaczana 
(u mnie szklanka i trochę , wszystko zależy od ziemniaków) .


Wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie z masy ziemniaczanej 
robimy kluski . 


Gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia mieszając od czasu do czasu około 7 minut .