22 listopada 2021

Ciasto kruche z jagodami i pianką kisielową

Ciasto które króluje w moim domu dość często ponieważ jest przez mojego tatę uwielbiane , przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamy było go bardzo ciężko dostać . Dla tego gdy mama go robiła zawsze podglądałam ile czego daje , spisywałam i tak powstał przepis z moimi lekkimi wzmiankami .  

 
  CIASTO KRUCHE  
3 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
5 żółtek 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka śmietany 18 %
250 g roztopionej margaryny (palma z murzynkiem)  
 
  MASA JAGODOWO-POWIDŁOWA  
800 g jagód leśnych 
600 g powideł śliwkowych 
 
  PIANKA Z BIAŁEK 
5 białek 
1 kisiel (77 g) - proszek 
1/2 szklanki drobnego cukru 
 
Zagnieść ciasto z podanych składników , gdy będzie za rzadkie dodajemy mąki . Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza , druga większą) . Większą częścią wyklejamy formę wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą . 
Na ciasto wykładamy jagody (mogą być mrożone) , powidła (które można pominąć i dać same jagody) .
 
 
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę , dodajemy powoli proszek kisielowy , ubijamy do uzyskania jednolitej masy 
(można dodać do koloru łyżkę soku z jagód , jeżeli mamy taką możliwość) . Gotową pianę wykładamy na jagodową warstwę i lekko wyrównujemy na pianę ścierany lub układamy resztę ciasta . 
 
 
Pieczemy w temperaturze 175 °C przez około 45 - 60 minut .

Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem .