600 g mięsa wieprzowego
200 g papryki czerwonej
400 g pieczarek
50 g marchewki
1 duża cebula
200 g obranych ziemniaków
5 łyżek oleju rzepakowego
2 litry zimnej wody
7 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka przyprawy do mięs (Knorr)
1/2 łyżeczki papryki węgierskiej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka papryki chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
około 100-150 ml zimnej wody+1 mała łyżka mąki pszennej
Mięso wieprzowe kroimy w średniej wielkości kostkę , posypujemy przyprawami , polewamy olejem i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy do przegryzienia na około 1 godzinę .
W między czasie paprykę kroimy w drobne paseczki , cebulę w pół piórka , pieczarki w plasterki , marchewkę w cienie pół plasterki , ziemniaki w średnią kostkę .
Gdy mięso mamy przegryzione smażymy do stracenia surowości , następnie dodajemy pokrojone warzywa . Smażymy około 10 minut .
Gdy zupę mamy gotową zaklepujemy za klepką (woda+mąka pszenna) , gotujemy do zagotowania i lekkiego zgęstnienia zupy . Całość doprawiamy do smaku pieprzem , papryką , solą oraz dodajemy natkę pietruszki (którą można pominąć) .
Gotowa zupa najlepiej smakuje na następny dzień jak się przegryzie.