23 listopada 2024

Zupa gulaszowa


600 g mięsa wieprzowego 
200 g papryki czerwonej 
400 g pieczarek 
50 g marchewki 
1 duża cebula 
200 g obranych ziemniaków 
5 łyżek oleju rzepakowego 
2 litry zimnej wody 
7 ziaren  ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
1 łyżka przyprawy do mięs (Knorr) 
1/2 łyżeczki papryki węgierskiej 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
1 łyżeczka papryki chili 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 

około 100-150 ml zimnej wody+1 mała łyżka mąki pszennej 

Mięso wieprzowe kroimy w średniej wielkości kostkę , posypujemy przyprawami , polewamy olejem i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy do przegryzienia na około 1 godzinę . 
W między czasie paprykę kroimy w drobne paseczki , cebulę w pół piórka , pieczarki w plasterki , marchewkę w cienie pół plasterki , ziemniaki w średnią kostkę .
Gdy mięso mamy przegryzione smażymy do stracenia surowości , następnie dodajemy pokrojone warzywa . Smażymy około 10 minut . 


Następnie dolewamy wody (może być więcej lub mniej niż 2 litry, to zależy jak gęstą chcemy mieć zupę) , dokładamy ziarna ziela angielskiego , liść laurowy i dusimy około 40 minut do 1 godziny do miękkości mięsa . 


Gdy zupę mamy gotową zaklepujemy za klepką (woda+mąka pszenna) , gotujemy do zagotowania i lekkiego zgęstnienia zupy . Całość doprawiamy do smaku pieprzem , papryką , solą oraz dodajemy natkę pietruszki (którą można pominąć) .

Gotowa zupa najlepiej smakuje na następny dzień jak się przegryzie.