23 kwietnia 2025

Naleśniki ruskie


FARSZ 
250 g twarogu pół tłustego 
250 g ugotowanych ziemniaków 
100 g cebuli
100 g boczku wędzonego 
1 mała łyżeczka smalcu
1 łyżeczka pieprzu białego 
1 duża szczypta majeranku 
1 mała szczypta słodkiej papryki 
sól 

6 naleśników 
masło- do smażenia 
śmietana- do podania 

Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni do całości dodajemy łyżeczkę smalcu , dokładamy pokrojoną w kotkę cebulę 
i smażymy do ze złocenia cebuli . Odkładamy na bok do lekkiego wystygnięcia . 
Do garnka przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem ziemniaki z serem . Dodajemy przestudzony boczek z cebulą , dokładnie mieszamy . Całość przyprawiamy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy .


Gotowy farsz równomiernie rozkładamy na połówce naleśnika (około 2 łyżki) .


Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół .


Tak przygotowane naleśniki smażymy na roztopionym maśle do ładnego ze złocenia się naleśnika . 

Gotowe naleśniki podajemy ze śmietaną . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz