2 podwójne piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
450 g mrożonej mieszanki chińskiej
2 szklanki wody
1 szklanka kaszy kuskus perłowa (Melvit)
6 plastrów sera
2 łyżki przyprawy kebab-gyros
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
przyprawy - pieprz , sól , ostra papryka , oregano ,
zioła prowansalskie , gałka muszkatołowa
Kurczaka kroimy w drobną kostkę , przekładamy do miski posypujemy przyprawą kebab-gyros , papryka słodka , szczypta ziół prowansalskich , gałka muszkatołowa , solą , obficie pieprzem i ostra papryka dokładnie mieszamy , polewamy olejem . Całość przekładamy do patelni , smażymy do stracenia surowości i na złoty kolor .
W międzyczasie przygotowujemy kaszę , w garnku zagotowujemy wodę , wsypujemy kaszę , dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut . Nadmiar wody odcedzić . Gotową kaszę przekładamy do gotowego kurczaka . Do całości również dokładamy rozmrożone chińskie warzywa . Całość dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku .
Tak przygotowanego kurczaka z kaszą kuskus i warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i na górę układamy
żółty ser .
Całość zapiekamy przez około 20 minut w 180 °C do rozpuszczenia się sera .
kaszy kus -kus się mie gotuje
OdpowiedzUsuńA co się z nią robi ?? Akurat ta co używam w przepisie się gotuje
Usuń