19 stycznia 2024

Zupa ogórkowa z ryżem


Około 2 litry czystego rosołu 
10 średnich ogórków kiszonych
20 g pory 
3 marchewki
1 pietruszka
1 ugotowane żeberko 
100 ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Rosół wlewamy do garnka , zagotowujemy . Dosypujemy przepłukany ryż i gotujemy około 10 minut na małym ogniu .
W między czasie ogórki , marchewka , pietruszkę ścieramy na 
tarce o grubych oczkach , por kroimy w plastry . Gdy ryż zaczyna być miękki dorzucamy warzywa oraz natkę pietruszki . Całość gotujemy około 7 minut , do miękkości ryżu . 
Doprawiamy do smaku przyprawami .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


Oczka z manny


300 g mąki pszennej (typ480) 
250 g kaszki manny
 100 g cukru
8 g cukru waniliowego 
8 g proszku do pieczenia 
140 g miękkiego masła 82%
2 jajka 
około 2 łyżek twardej marmolady/powideł

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i zagniatamy jednolite ciasto . 
Z ciasta lepimy kulki wielkości około 20 g i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . 


W wyłożonych kulkach robimy delikatne dziurki (ja osobiście robię końcówką warzechy) . Do każdej dziurki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z najmniejszą końcówką nakładamy twardą marmoladę lub powidła (smak dowolny) .  


Gotowe ciasteczka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 
do 200 °C przez 13 do 15 minut . 
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce . 


Wystudzone ciasteczka możemy polukrować lub oprószyć cukrem pudrem , ja osobiście wole w pierwotnej wersji .