19 stycznia 2024

Zupa ogórkowa z ryżem


Około 2 litry czystego rosołu 
10 średnich ogórków kiszonych
20 g pory 
3 marchewki
1 pietruszka
1 ugotowane żeberko 
100 ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Rosół wlewamy do garnka , zagotowujemy . Dosypujemy przepłukany ryż i gotujemy około 10 minut na małym ogniu .
W między czasie ogórki , marchewka , pietruszkę ścieramy na 
tarce o grubych oczkach , por kroimy w plastry . Gdy ryż zaczyna być miękki dorzucamy warzywa oraz natkę pietruszki . Całość gotujemy około 7 minut , do miękkości ryżu . 
Doprawiamy do smaku przyprawami .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz