03 stycznia 2022

Domowe kuleczki rybne w zalewie


  KULECZKI 
2 kg filetu z ryby 
2 jajka
1 bułka czerstwa 
mleko
2 łyżeczki przyprawy do ryby z nutką cytryny 
2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
2 łyżki bułki tartej
 
  ZALEWA 
1 szklanka octu
8 szklanek wody 
8 łyżek cukru
2 łyżki soli 
2 cebule 
1 liść laurowy 
5 kulki pieprzu czarnego 
3 kulki ziela angielskiego 
1 mała łyżeczka gorczycy 
 
  DODATKOWO 
bulka tarta do panierowania 
olej do smażenia 
  
Składniki na zalewę przekładamy do garnka , zagotować , dodać pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 10 minut . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Bułkę czerstwą moczymy w mleku i pozostawiamy do całkowitego rozmoczenia . 
Rybę (jeśli mamy zamrożoną to odmrażamy i osuszamy) mielimy na maszynce do mięsa mielonego na sam koniec mielimy bułkę . Dodajemy do naszej ryby jajko , przyprawy i bułkę tartą . 
Pozostawiamy około 30 minut do przegryzienia 
Po upływie tego czasu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (takie na jeden kęs) 
Każdą kulkę panierujemy w bułce tartej .
  
 
Kulki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . 
 
 
Po usmażeniu rozkładamy i studzimy . Zimne przekładamy do słoika lub naczynia w którym będziemy trzymać kulki i zalewamy zimną zalewą . 
  
 
Obrócić mały talerzyk i położyć coś ciężkiego by kulki nam nie wypływały .
 
Kulki są gotowe do spożycia po 3 dnia ale najlepsze po 5 gdy się przegryzą .