25 października 2023

Polędwica w sosie z leśnych grzybów



Około 1/2 kg polędwicy 
1 duża cebula 
500 ml wywaru 
300 g ugotowanych leśnych grzybów 
1 garść suszonych leśnych grzybów 
1 liść laurowy 
1 duża łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
mąka pszenna 
olej 3  ziarna ( Kujawski ) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa 

Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2 cm , delikatnie dociskamy dłonią ( delikatnie rozbić ) , następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron . Tak przygotowaną poledwicę pozostawiamy na około 10 minut . Po upływie tego czasu obtaczamy z obu stron mąką pszenną . 


Gdy polędwice mamy obtoczoną w mące obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości i dobrze rozgrzanym oleju . 


Do obsmażonej polędwicy dorzucamy obraną i pokrojoną w pół plasterki cebule i chwilę smażymy , następnie dodajemy grzyby ( gotowane i suszone ) oraz liść laurowy . Smażymy kilka minut . 


Do mięsa z cebulą i grzybami dolewamy wywar ( u mnie wywar z domowej kostki rosołowej ) zagotowujemy , następnie dusimy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu . 


Po upływie czasu , gdy dusiła się nam polędwica , ściągamy z ognia , dokładamy łyżkę śmietany i szybko , energicznie mieszamy . Chwilę , dosłownie 10 minut gotujemy , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i dużą szczypta gałki muszkatołowej a pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki . 



Gotowe danie idealnie pasuje z kaszą kuskus , puree z ziemniaków czy domowymi śląskimi kluskami .
Link do klusek poniżej ;
Ciemne kluski śląskie