4 jajka
70 g (4 łyżki) cukru
8 g (1 mała łyżka) cukru waniliowego
80 g (4 łyżki) mąki pszennej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
700 g jabłek szampion
cynamon mielony
1 litrowy słoik prażonej jabłek
DODATKOWO
cukier puder do posypania
Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy
w około pół centymetrowe plastry .
Blaszkę od piekarnika (wymiary około 30x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia układamy na nim plastry jabłkowe posypujemy cynamonem . Odkładamy na bok .
około 35-40 minut (góra-dół) .
Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika , delikatnie obracamy by jabłka były na górze , szybko smarujemy prażonymi jabłkami i ciasno zwijamy (tak by koniec ciasta był na dolej części rolady) . Zawijamy delikatnie w ręcznik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Najlepiej na całą noc .
Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem .
Przepis na moje jabłka prażone znajdziecie na blogu - Przetwory etykiety "Jabłka"