19 listopada 2023

Rolada biszkoptowa z jabłkami


4 jajka 
70 g (4 łyżki) cukru
8 g (1 mała łyżka) cukru waniliowego 
80 g (4 łyżki) mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
700 g jabłek szampion
cynamon mielony 
1 litrowy słoik prażonej jabłek 
  DODATKOWO  
cukier puder do posypania 

Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy 
w około pół centymetrowe plastry . 
Blaszkę od piekarnika (wymiary około 30x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia układamy na nim plastry jabłkowe posypujemy cynamonem . Odkładamy na bok .


Jajka wlewamy do misy miksera i ubijamy na puszystą jasną masę następnie obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i małymi partiami dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę . Gotowe ciasto mieszamy delikatnie jeszcze kilka razy najlepiej drewnianą łyżką . Wylewamy delikatnie na jabłka i wyrównujemy by wszystkie były zakryte . 
 

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 ºC 
około 35-40 minut (góra-dół) .
Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika , delikatnie obracamy by jabłka były na górze , szybko smarujemy prażonymi jabłkami i ciasno zwijamy (tak by koniec ciasta był na dolej części rolady) . Zawijamy delikatnie w ręcznik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Najlepiej na całą noc . 


Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem . 
 
Przepis na moje jabłka prażone znajdziecie na blogu - Przetwory etykiety "Jabłka"