50 g cukinii
50 g papryki czerwonej
50 g pieczarek
50 g sera żółtego "salami"
3 kostki szpinaku
3 łyżki masła
4 jajek
100 g szynki wieprzowej
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
przyprawy- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , papryka ostra
masło do wysmarowania foremek
Pieczarki kroimy w pół talarki , podsmażmy na maśle dokładamy szpinak i smażymy do odparowania wody dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cukinie oraz paprykę . Całość smażymy około 7 minut , przyprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy . Odkładamy na bok by lekko przestygło .
W między czasie kroimy w drobną kostkę ser i szynkę . Jajka rozbijamy i rozbełtujemy na jednolitą masę , dodajemy dużą szczyptę soli oraz szczypiorek . Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną
szynkę , ser oraz przestudzone warzywa , całość dokładnie
mieszamy .
Gotową masę jajeczną rozlewamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy na muffinki (około 6 sztuk) . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 25 minut . Po upieczeniu muffinki chwilę pozostawiamy w formie i delikatnie wyjmujemy .