16 marca 2024

Rożki z tortilli i mięsa mielonego


400 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 cebula 
200 g usmażonych pieczarek 
1/2 papryki czerwonej 
1 mała puszka kukurydzy 
5+3 plastrów sera żółtego 
3 łyżki oleju 
3 placki tortilla Ø25cm
1 łyżka przyprawy do mięsa(Knorr) 
przyprawy-papryka słodka , papryka ostra , pieprz czarny , 
gałka muszkatołowa , sól


Mięso smażymy n oleju do stracenia surowości posypując obficie przyprawami , pod koniec dokładamy pieczarki , pokrojoną w średnią kostkę paprykę , dokładnie mieszamy . Doprawiamy ponownie do smaku , odkładamy na bok do lekkiego przestudzenia . Na sam koniec dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i 5 plastrów sera pokrojonego w kostkę , dokładnie mieszamy .

 
Placki tortilla tniemy na trzy części (trójkąty) . Zwijamy na tak zwany rożek , do którego nakładamy farsz . Na górę rożka nakładamy po pół plastra pokrojonego w grubą kostkę . Gotowe rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .  


Zapiekamy w temperaturze 150 ºC przez około 10 do 15 minut do rozpuszczenia się sera .
 
Gotowe rożki podajemy na ciepło z ulubionym sosem w moim przypadku padło ma czosnek . 

Przepis na mój sos czosnkowy-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz