04 stycznia 2024

Falafele

Falafele czyli potrawa z bliskiego wschodu , 
 to smażone kuleczki czy kotleciki 
przygotowana z ciecierzycy 
z dodatkiem aromatycznych przypraw .  


400 g ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli 
1 małą łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki sezamu jasnego 
3-4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego natki kolendry
1/3 małej łyżeczki cynamonu mielonego  
1/3 małej łyżeczki kolendry mielonej 
1/3 małej łyżeczki kardamonu 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Olej do smażenia 

Ciecierzyce wsypujemy do miski , zalewamy zimna woda (kilka centymetrów nad nią) i pozostawiamy na około 12 godzin 
w temperaturze pokojowej (ciecierzyca musi zacząć pękać) . 
Po upływie tego czasu , do naczynia blendera przekładamy odcedzona ciecierzycę , pokrojoną grubiej cebulę i czosnek oraz sól . Wszystkiego dokładnie miksujemy aż ciecierzyca zacznie się lepić . Pod koniec dodajemy mąkę pszenną , sodę oczyszczoną , sezam , posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy .
Dokładnie mieszamy .


Na patelni dobrze rozgrzewamy olej . W między czasie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego . 


Następnie kuleczki smażymy z każdej strony na złoty kolor (około 3 do 5 minut) . Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .

Gotowe Falafele podajemy z ulubionym sosem w moim przypadku jest to sos czosnkowy . 
Falafele są też dobrym dodatkiem do wegetariańskich sałatek , kebabów .