07 stycznia 2023

Barszcz czerwony


2 litry zimnej wody 
1 podudzie z kurczaka 
2 skrzydełka z kurczaka 
2 żołądki z kurczaka
1 kość ze schabu, żeberka 
1 mała kość wędzona żeberkowa 
1 ogon świński 
3 marchewki 
1 por 
2 pietruszki 
1/4 korzenia selera 
1 duża opalona cebula 
2 gałązki zielonego selera 
liść laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego 
1/4 małej kapusty białej 
1/4 kalafiora
7 średnich buraczków 
mały pęczek natki pietruszki 
2 łyżki Vegety 
przyprawy- maggi , sól , pieprz 

Mięso przekładamy do garnka, zalewany zimną woda dodajemy liść laurowy , pieprz czarny ziarnisty i ziele angielskie oraz Vegetę, zagotowujemy. Następnie dodajemy obrane warzywa (oprócz kalafiora, kapusty, buraczków) . Zmniejszamy gaz i gotujemy około 2 godzin.
Po upływie tego czasu przecedzamy zupę, do garnka przelewamy około lira czystego rosołu dodajemy pokrojone w kostkę buraczki, rozdrobniony na mniejsze różyczki kalafior, oraz poszatkowaną kapustę, gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane warzywa z rosołu, doprawiamy do smaku. 


Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki .