2 litry zimnej wody
1 podudzie z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
2 żołądki z kurczaka
1 kość ze schabu, żeberka
1 mała kość wędzona żeberkowa
1 ogon świński
3 marchewki
1 por
2 pietruszki
1/4 korzenia selera
1 duża opalona cebula
2 gałązki zielonego selera
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
1/4 małej kapusty białej
1/4 kalafiora
7 średnich buraczków
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki Vegety
przyprawy- maggi , sól , pieprz
Mięso przekładamy do garnka, zalewany zimną woda dodajemy liść laurowy , pieprz czarny ziarnisty i ziele angielskie oraz Vegetę, zagotowujemy. Następnie dodajemy obrane warzywa (oprócz kalafiora, kapusty, buraczków) . Zmniejszamy gaz i gotujemy około 2 godzin.
Po upływie tego czasu przecedzamy zupę, do garnka przelewamy około lira czystego rosołu dodajemy pokrojone w kostkę buraczki, rozdrobniony na mniejsze różyczki kalafior, oraz poszatkowaną kapustę, gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane warzywa z rosołu, doprawiamy do smaku.

Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz