22 lutego 2025

Pieczone faworki z piekarnika


500-550 g mąki tortowej TYP405
180 g śmietany 18%
6 białek (jajka L)
1 jajka (L)
30 ml wódki 40%
30 g masła 82%
10 g proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 

w lodówce około 2 godzin (można całą noc) . 


Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość 
od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok . 


Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .


Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) . 


Gotowe faworki przechowujemy w szczelnym pojemniku około 2 dni (jak szybciej nie zostaną zjedzone przez łasucha) .