500-550
g mąki tortowej TYP405
	180
g śmietany 18%
	6
białek (jajka L)
	1
jajka (L)
	30
ml wódki 40%
	30
g masła 82%
10
g proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy
w lodówce około
2 godzin (można całą noc) . 

Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość 
od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok . 

Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .

Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) . 

