19 listopada 2025

Polędwica w sosie cebulowym


500 g polędwicy wieprzowej 
sól i pieprz 
olej 

3 duże cebule 
300 ml bulionu 
100 ml zimnej wody 
1 łyżka mąki pszennej 
2 łyżki śmietanki 12%
2 łyżki posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

Polędwicę kroimy w plasterki , solimy i pieprzymy . Smażymy na niewielkiej ilości oleju na ładny kolor . Wymujemy na talerz , odkładamy na bok . 
Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor cebulę , zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut .


Po upływie tego czasu cebulę blendujemy na gładki krem . Następnie całość wlewamy do garnka , zaklepujemy zawiesiną 
mąki z wodą i śmietany , zagotujemy . 


Do całości dodajemy podsmażoną polędwicę i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa około 10 a 15 minut . 
Dodajemy posiekany koperek , doprawiamy do smaku . 


Gotowe polędwiczki idealnie komponują się z buraczkami po ukraińsku .