500 g polędwicy wieprzowej
sól i pieprz
olej
3 duże cebule
300 ml bulionu
100 ml zimnej wody
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietanki 12%
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi
Polędwicę kroimy w plasterki , solimy i pieprzymy . Smażymy na niewielkiej ilości oleju na ładny kolor . Wymujemy na talerz , odkładamy na bok .
Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor cebulę , zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut .

Po upływie tego czasu cebulę blendujemy na gładki krem . Następnie całość wlewamy do garnka , zaklepujemy zawiesiną
mąki z wodą i śmietany , zagotujemy .

Do całości dodajemy podsmażoną polędwicę i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa około 10 a 15 minut .
Dodajemy posiekany koperek , doprawiamy do smaku .

Gotowe polędwiczki idealnie komponują się z buraczkami po ukraińsku .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz