29 września 2022

Śledź po cygańsku


500 g śledzia matiasów 
4 ogórki konserwowe 
1 duża czerwona cebula 
3 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej  
120 g ketchup łagodnego 
2 łyżki oleju 
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu 
mała łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Śledzia moczymy w wodzie około 3 godziny , dość często wymieniając wodę (według naszego gustu) .
Po wymoczeniu śledzia ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowy 
i kroimy w paseczki około 1.5 cm szerokości . Cebule , ogórek kroimy w kostkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz ketchup , musztardę , olej . Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku .


Gotowego śledzia posypujemy natka pietruszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby się przegryzł . 

Śledzia podajemy ze świeżym pieczywem , ja osobiście jem jako sałatkę na śniadanie z plackiem tortellini .