28 kwietnia 2021

Mini zapiekanka z mięsa mielonego i brokułem


 Na 2 foremek aluminiowych 

300 g mięsa mielonego z szynki 
200 g pieczarek
6 średniej wielkości ziemniaków 
1 sztuka brokuły 
200 gram sera żółtego 
1 łyżka śmietany 18 %
około 5 łyżek przyprawy do mięsa (Knorr) 
łyżeczka przyprawy kebab-gyros 
łyżeczka słodkiej papryki 
sól i pieprz 
 
Ziemniaki obieramy i gotujemy do lekkiej miękkości 
(czyli obgotowujemy) odcedzamy i studzimy .
Mięso smażymy dodajemy do niego pokrojone i obrane w pół plasterki pieczarki , smażymy chwilę dodajemy przyprawami 
i czekamy jak odparuje trochę woda z pieczarek .
Brokuły obieramy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości . 
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach . Odkładamy z całości 
około 4 garstki i do niego dajemy śmietanę . 
 
 Składanie zapiekanki 
 
Przestudzone ziemniaki kroimy w grubsze plasterki i układamy 
do metalowej foremki tak by przykryło dno foremki . 
 
 
Na ziemniaki kładziemy podsmażone mięso mielone z pieczarkami  .
                     
 
Na mięso sypiemy potarty ser żółty (bez śmietany !!!) na to brokuły 
i na samom górę dajemy ser żółty ze śmietaną . 
Zapiekamy około 25 minut w 170° C  .