CIASTO NA USZKA
1/2 kg mąki
około 200 ml ciepłej wody
1 jajka
sól
FARSZ
500 g ugotowane mięsa wieprzowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
przyprawy- sól , pieprz , maggi ,
gałka muszkatołowa , słodka papryka
Ciasto- mąkę przekładamy do miski dodajemy jajko i sól dolewamy wodę (ciasto powinno być miękkie) (możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .

Farsz- Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na maśle do odparowania wody . Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia . Ugotowane mięso wraz z pieczarkami przekręcamy przez maszynkę do mięsa mielonego następnie doprawiamy do smaku przyprawami .
Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm
i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm (wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą) można większe (na przykład 4,5 cm czasami robię) nakładamy na środek odrobinę farszu kleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .
Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut (zależy od wielkości naszych uszek) .

Gotowe uszka podajemy z barszczem lub podsmażoną na złoto cebulką .
Przepis na barszcz na blogu link poniżej.:

