500 g mięsa mielonego indyczego
1/2 łyżeczki soli , papryki słodkiej , tymianku mielonego
1 łyżeczka pieprzu białego
duża szczypta ostrej papryki
2 jajka
1 mała bułka czerstwa
mleko
450 g warzyw po włosku
2 brykiety szpinaku rozdrobnionego
1 saszetka fix-u broccoli gratin (Knorr)
6 plastrów sera żółtego
olej lub oliwa z oliwek
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Bułkę czerstwą moczymy w mleku do miękkości . Mięso mielone
z indyka przedkładamy do miski dodajemy namoczoną , odciśniętą bułkę , jajko , oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy mięso .
Z gotowego mięsa formujemy 30 gramowe klopsy .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0HfEGiiYUBDc1yBrF7dCk7ClqkLW-IUKT_ZfxwDawtY97wQpAlTvw5juyCqZyqzx0S_RFf4YnnvE8MMci-wncV9VfegpU44TUyIUAHeON0Tf5JOF924zTSxioQXOtOCFHB2U_EOa3PyXIi05sfbEUxMVBZQ7JjwpM5Otb8oE_UUTNQbAqQDMtH9jzVlra/w151-h200/IMG_20240118_105935~2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinBgsVgE_xlIEVnjIUSQlcqfqlZkhOZX2OKrzRDznTPz9rzahSuq3HxM17E1d5Jk2tToZDUOaYlmJvyqGuqK3Xg5hiOOu1ZEDvVbayf1YdZNulhU7oqNjIND0udmCa5E8D4nhNn-9f5nkwLzl1D26TZ7RfBm5DPIKcqwt3efPOeHltcBNO8GWtwqusGZ7Q/w156-h200/IMG_20240118_133000~3.jpg)
Gotowe klopsy obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor . Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHGvwbEKhPRz4cteCkya8uwsdtbOmT7vf8wnLALhPnTV8IpEmfKHE9XOWKYFjRUUTMXaqRJQCNcSjoOPiJL8l4OA3l1li04nX9-CXyYuByHFsCCpmivFFjhOfQ_r5prm6YblNTZnWkVByT0eErZs_w6-h5wLsEJA2yT7D4FBeiMdHxVjQm-xJ9OgPFfdv6/w153-h200/IMG_20240118_133908~2.jpg)
Na ułożone klopsy wykładamy odmrożone warzywa oraz szpinak .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_KTGvkgJhU2AWJWxcgb_d-9eFWrecQzJ8Dvfog1k45X0ybAxFeQtctEfuBROWDJiPOo8-qlJg6Rv0-4jxBm6WK_nLqDx9rXEVgE04W3t5nJnNxFzpjWjZoU94wUKHXq59-YZzdU1dFIIlqLtEluAxrds7e-K4Yq9PfceJ_2963Xxvuz5TEah6PzlZ8pFk/w153-h200/IMG_20240118_134520~2.jpg)
Pomysł na broccoli gratin (Knorr) przyrządzamy według przepisu na opakowaniu dokładamy do niego 3 pokrojone w kostkę plastry sera żółtego . Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsy i warzywa .
Na górę układamy 3 plastry sera .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOR8DwsGtAAveKVhvJCYHBZ-9nDgOJ_sul9qksh2ExlhPhFcrzdV-7gfX-k5PDXRl9CUmLHWZkAXEJoorSCCwsc-ExwSDfFlhhWgMYe2ez6VvpxHTBnc_B7aqblaiIb9STRh6i_DAtSIASKsPwk2z8EI0aT14NdDSSQY4IcEI6DVv7rylDnD8couEwqEF_/w158-h200/IMG_20240118_134630~3.jpg)
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku
w temperaturze 170 °C przez około 30 minut do ładnego za pieczenia sera .
Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz