400 g mięsem mielonym wieprzowego
1 czerstwa kajzerka
woda+mleko
1 jajko
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Kilka kropel maggi
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka mała bułki tarta
bułka tarta do panierowana
margaryna(Palma z murzynkiem) do smażenia
Czerstwa kajzerka namaczamy w wodzie zabielonej mlekiem do miękkości . Mięso mielone przekładamy do miski , dokładamy odciśniętą bułkę , jajko , bułkę tartą oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy . Pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-dj4lHfQuH8L60ge97EYCa4C9q6zS2Fn6qjCUo7UB4shVvF0YOx9h4UShFteJ21MPvZ8h2fDrJj_KSkgTiQXNZeqQI5FbrlEDcmVtPmx9GAxan3mxABnv9MjKJxWCa5QBpdWtc4DS2JN5Bc9qI7mOdQPnNR8wAW8NLLyoz1qraJOeQIoeFKhtJgEf3guF/w168-h200/IMG_20240215_111200~3.jpg)
Po przegryzieniu mięsa formujemy klopsiki około 30 do 40 g każdy .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUuFfGhw56U-0sCa40x5tjEOvudKPvI-3XuwNr6V9C_FfhMt8iQxU8o6pKbjB0HQKL-Fti3GQjZQXL8_6nOAx4aX3eu3IsbRrB3mE3bCee04gGl2SY9acWA8Tn0kRw0txQ9E1GyOBVSdSdoT40EdBc9icNQnUFWLNW6YxQaicZjXOoEuirZfX6xCMJQ3TJ/w200-h186/IMG_20240215_112918~2.jpg)
Uformowane klopsiki panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na roztopionej margarynie na złoty kolor .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJogv2VPdFuVmB9paspO3vruV6niEj0Y-4FIwgEB5FaV410yAzZ0nHrrwyS-L33NH0zE8sYdmsCbsudWsSdkATVCRo3TVblijSFoHFreVF26ZMGA4px1vzMmPfsKw3RqBS0fAtmohfdOADBICF-QPd_LaQN3HXoimqXvthuuDrunyj3eAebhLlhzL_oKJ3/w151-h200/IMG_20240215_130621.jpg)
Gotowe klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 °C przez około 10 minut .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2TXoHdAjttY32WDQrAIhLIvVVpAJQyziHgubFi0M3uhRtNjwlN3X6pc9lgWNX41zhOQFUj-t1r1SWL3cXvTfO23hJR6fyBZWYccZWlx3qt7YsrNuROMJCKn0aJ-8eRgYxXEe7dCAkUD1GE61wm82WEeTVJMykKI_-7eHA8zRDFlI8rGOtElHNDnq6szPj/w200-h130/IMG_20240215_130638~2.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz