1 kg 300 g buraków czerwonych
około 250 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu 10%
1/2 łyżeczki soli
1 kg buraczków gotujemy od zimnej wodzie do miękkości .
Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy , obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Surowe buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki .
Ugotowane i surowe buraczki przekręcamy przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku (np.sitko fi 2,7) . Przedkładamy na sitko
i odciskamy delikatnie z nadmiaru soku .
Gotowe buraczki przekładamy do miski , polewamy octem , dokładamy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od buraków) i sól . Wyrabiamy na jednolitą ciasto . Z gotowego ciasta lepimy kluski .
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia .
Gdy wrzucimy kluski delikatnie przykręcamy gaz i czekamy jak wypłyną , po wypłynięciu gotujemy 5 minut .
Następnie wyciągamy z wody na talerz .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz