28 stycznia 2022

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

 
4 podudzia z kurczaka 
4 skrzydełka z kurczaka 
1 ogon świński 
2 żołądki z indyka 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1 zielona część z pory
1/2 kg pieczarek 
2 liście laurowe 
pół pęczka natki pietruszki 
100 g serka topionego naturalnego 
300 g makaronu kolanka / świderki 
4 ziarna ziela angielskiego 
8 ziaren pieprzu czarnego
2 łyżki Vegety
3 litry zimnej wody  
przyprawy - pieprz biały , Vegeta , maggi 
 
Mięso oraz obrane , umyte warzywa (oprócz pieczarek) przekładamy do garnka i zalewamy woda do ich wysokości, dodajemy ziarna ziele angielskie oraz pieprzu czarnego , liść laurowy oraz Vegetę . Gotujemy około 4 godziny (możemy krócej) po ugotowaniu wywaru przelewamy przez sito . Do czystego wywaru dodajemy natkę pietruszki i poparte na tarce o grubych oczkach pieczarki , gotujemy około 25 do 30 minut . Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę , marchewkę , kawałek selera i obrane mięso z podudzi , skrzydełek . Na sam koniec dajemy do zupy rozmieszany w zimnej wodzie serek topiony . Przyprawiamy do smaku . 
Makaron (ilość zależy od nas, jak gęstą chcemy zupę) gotujemy według przepisu na opakowaniu . 
Ugotowany dodajemy do zupy .