28 stycznia 2022

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym


4 podudzia z kurczaka 
4 skrzydełka z kurczaka 
1 ogon świński 
2 żołądki z indyka 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1 zielona część z pory
1/2 kg pieczarek 
2 liście laurowe 
pół pęczka natki pietruszki 
100 g serka topionego naturalnego 
4 ziarna ziela angielskiego 
8 ziaren pieprzu czarnego
2 łyżki Vegety
3 litry zimnej wody  
przyprawy - pieprz biały, Vegeta, maggi 
około 300 g makaronu kolanka / świderki 
 
Mięso oraz obrane, umyte warzywa (oprócz pieczarek) przekładamy do garnka i zalewamy woda do ich wysokości, dodajemy ziarna ziele angielskie oraz pieprzu czarnego, liść laurowy oraz Vegetę. Gotujemy około 4 godziny (możemy krócej) po ugotowaniu wywaru przelewamy przez sito. Do czystego wywaru dodajemy natkę pietruszki i poparte na tarce o grubych oczkach pieczarki, gotujemy około 25 do 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę, marchewkę, kawałek selera i obrane mięso z podudzi, skrzydełek. Na sam koniec dajemy do zupy rozmieszany w zimnej wodzie serek topiony. Przyprawiamy do smaku. 
Makaron (ilość zależy od nas, jak gęstą chcemy zupę) gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Ugotowany dodajemy do zupy.