29 maja 2024

Łazanki chłopskie


400 g mięsa mielonego wieprzowe
200 g tłustej kiełbasy
100 g boczku 
3 łyżki oleju 
400 g kiszonej kapusty 
1 duża marchewka 
300 g podsmażonych pieczarek 
200 g makaronu wstążka 
2 łyżeczki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka majeranku 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
przyprawy- sól , pieprz czarny , maggi , gałka muszkatołowa 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , odkładamy na bok .
Kapustę kiszoną wraz z marchewką potartą na grubych oczkach marchewką gotujemy do miękkości , odkładamy na bok .
Mięso mielone smażymy na oleju do stracenia surowości z dodatkiem przyprawy do mięs , papryki , dużą szczyptą soli i łyżeczką pieprzu , gdy mięso mamy usmażone dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę . Smażymy około 10 minut . W między czasie boczek kroimy w grubszą kostkę lub małe paseczki , smażymy do wytopienia się tłuszczu . 
Po usmażeniu dokładamy do mięsa z kiełbasą . 
Makaron , kapustę kiszoną, pieczarki , mięso z kiełbasą i boczkiem przekładamy do jednego dużego garnka , dodajemy majeranek , dokładanie mieszamy . 


Prażymy na średnim ogniu około 15 minut , doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołową , pieprzem , solą , maggi .