23 czerwca 2021

Galaretka ze świni

 
2 wieprzowe golonki tylnie 
4 marchewki 
1/2 selera
2 pietruszki 
2 żelatyny bulionowe 
3 żelatyny zwykłe 
2 cebule 
5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
2 łyżki Vegety
pieprz 
 
Golonka myjemy , oczyszczamy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną woda . Warzywa obieramy  i wkładamy do garnka cebulę obieramy , opalamy dokładamy do garnka z pieprzem , zielem angielskim , liściem laurowy i wsypujemy Vegetę . Gotujemy do miękkości około 4 do 5 godzin .
 
Gdy golonka będzie miękka , wyjmujemy ją i obieramy na mniejsze kawałki . marchewkę kroimy w średnią kostkę , dodajemy do mięsa . Resztę warzyw nam nie potrzebna .
Bulion przecedzamy , dolewamy wody na tyle żeby rozpuścić żelatynę według przepisu na opakowaniu (można dodać więcej wody 
i żelatyny jak lubimy mniej mięsną galaretkę a więcej wody) . 
Do mięsa wlewamy żelatynę i przelewamy do pojemników w których będzie tężała nam galaretka . Galaretkę przekładamy do lodówki 
do stężenia . 
Po stężeniu galaretki jest gotowa do spożycia .