09 września 2025

Tarta serowa z prażonymi jabłkami i kruszonką


CIASTO KRUCHE 
150 g mąki pszennej 
100 g masła 
50 g cukru 
2 żółtka 
8 g cukru waniliowego 

MASA SEROWA 
270 g twarogu 
2 jajka
32 g budyniu waniliowego 
2 łyżki cukru 

KRYSZONKA 
50 g mąki pszennej 
50 g masła 
50 g cukru 

DODATKOWO 
750 g prażonych jabłek

Składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto . Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 23 cm , delikatnie obciążamy , na ciasto układamy papier do pieczenia i wsypujemy na niego groch) , schładzamy w lodówce około 30 minut . 
Po upływie tego czasu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 °C przez 15 minut następnie ściągamy papier z grochem i dopiekamy tak by ciasto miało złoty kolor . Zaraz po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia . 
W międzyczasie czasie gdy ciasto stygnie do miski wyrzucamy twaróg , dodajemy jajka i ugniatamy widelcem tak by ser był jak najbardziej drobny . Do całości dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę . Masę serową wylewamy na podopieczny spód . 


Na masę serową wykładamy uprażone jabłka (u jabłka prażone ze słoika ze spiżarni) . Na jabłka układamy kruszonkę . 
Składnik na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy palcami do utworzenia tak zwanego piasku . 


Gotową tarte pieczemy 40 minut w 170 °C po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku .

Tarte po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Przed podaniem możemy udekorować świeżymi listkami mięty . 




Przepis na prażone jabłka użyte w przepisie znajdziecie na blogu i pod linkiem .: 

Zupa koperkowa z klopsikami


 KLOPSIKI 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól , pieprz

1 średnia cebula
3 średniej wielkości ziemniaki 
2 marchewki 
1 duży pęczek koperku 
100 g serka topionego 
1 łyżka oleju 
100 ml wody 
Około 1,5 litra bulionu / rosołu 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą , wyrabiamy na gładką masę . Doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy około 20 gramowe pulpety . Odkładamy na bok . 
W garnku rozgrzewamy olej , smażymy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę , po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz z plasterki marchewkę . Smażymy około 7 minut dość często mieszając . Do całości wlewamy bulion , wrzucamy delikatnie klopsiki i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut . W międzyczasie czasie w osobnym naczyniu w wodzie rozprowadzamy serem topiony . Koperek siekamy .
Gdy mamy ugotowane pulpety a warzywa miękkie do całości wlewamy serek , dodajemy koperek , doprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy .