CIASTO KRUCHE
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
2 żółtka
8 g cukru waniliowego
MASA SEROWA
270 g twarogu
2 jajka
32 g budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
KRYSZONKA
50 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
DODATKOWO
750 g prażonych jabłek
Składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto . Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 23 cm , delikatnie obciążamy , na ciasto układamy papier do pieczenia i wsypujemy na niego groch) , schładzamy w lodówce około 30 minut .
Po upływie tego czasu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 °C przez 15 minut następnie ściągamy papier z grochem i dopiekamy tak by ciasto miało złoty kolor . Zaraz po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia .
W międzyczasie czasie gdy ciasto stygnie do miski wyrzucamy twaróg , dodajemy jajka i ugniatamy widelcem tak by ser był jak najbardziej drobny . Do całości dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę . Masę serową wylewamy na podopieczny spód .

Na masę serową wykładamy uprażone jabłka (u jabłka prażone ze słoika ze spiżarni) . Na jabłka układamy kruszonkę .
Składnik na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy palcami do utworzenia tak zwanego piasku .

Gotową tarte pieczemy 40 minut w 170 °C po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku .
Tarte po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Przed podaniem możemy udekorować świeżymi listkami mięty .


Przepis na prażone jabłka użyte w przepisie znajdziecie na blogu i pod linkiem .:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz