09 września 2025

Zupa koperkowa z klopsikami


 KLOPSIKI 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól , pieprz

1 średnia cebula
3 średniej wielkości ziemniaki 
2 marchewki 
1 duży pęczek koperku 
100 g serka topionego 
1 łyżka oleju 
100 ml wody 
Około 1,5 litra bulionu / rosołu 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą , wyrabiamy na gładką masę . Doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy około 20 gramowe pulpety . Odkładamy na bok . 
W garnku rozgrzewamy olej , smażymy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę , po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz z plasterki marchewkę . Smażymy około 7 minut dość często mieszając . Do całości wlewamy bulion , wrzucamy delikatnie klopsiki i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut . W międzyczasie czasie w osobnym naczyniu w wodzie rozprowadzamy serem topiony . Koperek siekamy .
Gdy mamy ugotowane pulpety a warzywa miękkie do całości wlewamy serek , dodajemy koperek , doprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz